krisi

ΕΝΡΙ ΤΣΑΝΑΙ: ΣΤΗ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ

March 15, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, την έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση, μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες περνούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του Ενρί Τσανάι. Ο νεαρός δημιουργός, o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Ο Τσανάι εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και σε δύσκολες θεματικές που σοκάρουν με την αλήθεια τους. Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του δημιουργού θα παρουσιαστούν στη φωτογραφική έκθεση «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου».

Ο Ενρί Τσανάι ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1991. Σπούδασε φωτογραφία και έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικά projects και εκθέσεις. Εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος σε εγχώρια και διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ δείγματα της δουλειάς του έχουν ταξιδέψει σε εκθέσεις ανά την Ευρώπη.

krisi

 

«Οι φωτογραφίες του Ενρι Τσανάι είναι σπίτι και μαζί πόλεμος. Ενηλικίωση σε ξένο τόπο και μαζί παιδική ευχή. Απεικονίζουν την απόγνωση μιας κοινωνίας που καταρρέει και διχοτομείται, που δεν βρίσκει ελπίδα, και που όμως δεν σταματά να την αναζητά»

αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου, για το έργο του Ενρί Τσανάι στον κατάλογο της έκθεσης.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 15-23 Μαρτίου 2014

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Τ.+30 2310 593 270, www.greekstatemuseum.com, www.cact.gr)

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-18:00

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με την υποστήριξη: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Επιμέλεια-Παραγωγή: Θάνος Σταυρόπουλος