ta11

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ TATTOO

May 26, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Στο Musée du Quai Branly στο Παρίσι, άνοιξε μια περίεργη έκθεση για tattoos με τίτλο Tattooists, tattooed και όπως πολλοί θα περιμένετε να δείτε την εξέλιξη της τέχνης μέσα στο χρόνο ή διάφορα tattoo από εγκληματίες , freak shows, και άπειρα σχέδια αλλά σας περιμένει και μια έκπληξη.. Σπάνιο φωτογραφικό υλικό και με φοβερές ιστορίες από πίσω και μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το 1920 χιλιάδες νεαρές Αρμένιες γυναίκες με τη γενοκτονία του λαού τους μεταφέρθηκαν στη Συρία. Εκεί κρατήθηκαν κάτω από συνθήκες δουλείας και καταναγκαστικής πορνείας και με σκοπό να μην διαφύγουν και να αναγνωρίζονται από τους μαστροπούς τους, είχαν όλες συγκεκριμένα τατουάζ!

Η σημασία του τατουάζ και μάλιστα στη γυναίκα ήταν πολύ μεγάλη και στην Ιαπωνία, που μόνο οι γυναίκες είχαν τατουάζ! Και αυτό για λόγους θρησκευτικούς και για να παντρευτούν.. Μάλιστα ήταν προυπόθεση να έχει η γυναίκα τατουάζ για να προχωρήσει σε γάμο. Ξεκινούσαν με ένα μικρό σημείο στο άνω χείλος και σταδιακά αυξανόταν με το πέρασμα της ηλικίας.

Η έκθεση διασχίζει όλες τις ηπείρους της γης και δείχνει τη μεγάλη σημασία που είχαν τα τατουάζ σε πολλούς λαούς και την εξέλιξη στη Δύση, που μέχρι πρότινος το τατουάζ ήταν “mark of shame”, αφού μόνο εγκληματίες, ναύτες και πόρνες είχαν..

Στην έκθεση παρουσιάζονται 300 ιστορικά και σύγχρονα έργα τέχνης , συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και άλλων πολλών. Επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ένα μουμιοποιημένο σώμα με διατηρημένα τατουάζ!

Περίεργες ιστορίες για διάφορους ανθρώπους όπως ο Sergei Vasiliev, φωτογράφος μιας ρωσικής εφημερίδας, συνελήφθη και πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή ως “εχθρός του λαού” αλλά έγινε γνωστός για τη σχολαστική τεκμηρίωση των τατουάζ στο δέρμα των κρατουμένων. Όπως επίσης φωτογραφίες της  Isabel Muñoz, που με τη βοήθεια ενός ιερέα μπήκε μέσα στις πιο σκληρές φυλακές του El Salvador και έκανε τα πορτρέτα πολλών φυλακισμένων.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την έκθεση και βίντεο και αν βρεθείτε στο Παρίσι να πάτε μιας και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

ta

Herbert Hoffmann, Navy-men on a fleet visit in Hamburg, 1966. Photo: © Courtesy Herbert Hoffmann and Galerie Gebr. Lehmann Dresden/Berlin

ta1

View of the exhibition space. Image AFP via Le Matin

ta2

Armenian Woman With Identification Scarring on Chest, 1919. Credit: © Underwood & Underwood/Corbis

ta3

Charles H. Carpenter, Ainu Woman, 1904

ta4

Isabel Muñoz, Maras portrait, 2006 © Maras series, 2006

ta5

Alexandre Lacassagne, catalogue of tattoos, 1920/1940

ta6

Alexandre Lacassagne, catalogue of tattoos, 1920/1940. Photo: The Skyline

ta7

Sergei Vasiliev, Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia Print No.12, 2010

ta8

Isabel Muñoz, Maras portrait, 2006 © Maras series, 2006

ta9

Tattoo machine made in prison using a pen and electric wire

ta10

Captain Costentenus tattooed by order of Yakoob-Beg, 19th century © Fonds Dutailly, Ville de Chaumont.

 

ta12

Britain’s first female tattoo artist, Jessie Knight, at work in 1955. ©Getty Images

ta13

Circus Performer Djita Salomé, early XXth century

ta14

Hans Neleman, Dio Hutana, 1997

ta15

Herbert Hoffmann, Karl Oergel, 1956

ta16

Denise Colomb, Tattoo, 1950

ta17

Marc Garanger, Portrait of an Algerian woman, Algeria, 1960

ta18

Martin Hladik, Traditional Japanese tattoo © Photo: Tatttooinjapan.com / Martin Hladik

ta19

ta20

ta21

Martin Hladik, Traditional Japanese tattoo © Photo: Tatttooinjapan.com / Martin Hladik