bet2

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΙΙΙ | Die Heimat | ΟΜΑΔΑ 33

March 11, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις 2013/14, η Ομάδα 33 διασκευάζει το έργο “Heimat“ του Hermann Sudermann κι αναμετριέται με τις έννοιες της πατρίδας, της κοινωνικής ταυτότητας και της ατομικής ελευθερίας.

“Heimat είναι ο τόπος, το σπίτι, οι άνθρωποί σου. Είναι οι ρίζες σου, η γλώσσα σου, η παιδικότητά σου. Είναι όλα εκείνα που θα ονόμαζε κανείς πατρίδα. Ξαφνικά αντίκρισα την πατρίδα μου σαν να την έβλεπα για πρώτη φορά. Όλα είχαν αλλάξει. Στην πραγματικότητα ωστόσο συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: όλα ήταν ίδια, το μόνο που είχε αλλάξει ήμουν εγώ.“ 

bet1

bet2

bet3

beton

* Τις ημέρες των παραστάσεων λειτουργεί στο beton7café έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Κατσίνα “Ερεί[πια„ - εμπνευσμένη από την παράσταση „Die Heimat“.

Παρακάτω θα δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση.

Μια σειρά από φωτογραφίες εγκαταλελειμμένων σπιτιών αποκαλύπτονται στα μάτια των θεατών ως μαρτυρίες της φθοράς του χρόνου, της εγκατάλειψης, τη σιωπής.

Εικόνες που αναδίδουν μέσα από το φακό μια αίσθηση απώλειας - προσωπικής ή κοινωνικής - αντιπαραβάλλονται με τις ζωντανές αναμνήσεις από χρώματα, μυρωδιές, ήχους, συνήθειες που κάποτε τα σπίτια αυτά  φιλοξενούσαν....

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σύλληψη, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Ευρώπη Θωμοπούλου

Ερμηνεύουν: Δέσποινα Μαλλή, Λύσανδρος Σπετσιέρης, Φαίδρα Χατζηκωσταντή

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Λάτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Κουρμπάνης

Συνεργάτες:  Μαρία Δερεμπέ, Αφροδίτη Πριμικύρη, Tania Riccio

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Φωτογράφος: Χρήστος Κατσίνας

Η Ομάδα 33 συστάθηκε το 2012. Η Έξοδος Κινδύνου ήταν το πρώτο έργο της, το οποίο παρουσιάστηκε στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης (2012), στο “104” (2013) και στο Athens Fringe Live (2012),  ενώ επιλέχθηκε στο Θεσμό της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2012»

INFO
Παραστάσεις: από 28 Μαρτίου 2014 ως 12 Απριλίου 2014
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
Ώρα: Παρ. & Σάβ: 21.00, Κυρ.: 19.30
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 5€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων
Τηλέφωνο: 210-7512625

Kέντρο Τέχνης & Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7  Πύδνας 7 (στάση Μετρό “Κεραμεικός”) Βοτανικός
Τηλέφωνο: 210 7512.625

Χρήστος Κατσίνας | Ερεί[πια
Έκθεση Φωτογραφίας εμπνευσμένη από τη θεατρική παράσταση
“Die Heimat„ της Ομάδας 33 στο Beton7

Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν/ ………/ δεν ξέρω πολλά πράγματα από σπίτια/ ξέρω πώς έχουν τη φυλή τους, τίποτα άλλο./ Καινούρια στην αρχή, σαν τα μωρά / που παίζουν στα περβόλια με τα κρόσσια του ήλιου/  κεντούν παραθυρόφυλλα χρωματιστά και πόρτες /γυαλιστερές πάνω στη μέρα./ Όταν τελειώσει ο αρχιτέκτονας αλλάζουν /ζαρώνουν ή χαμογελούν ή ακόμη πεισματώνουν/ μ’ εκείνους που έμειναν μ’ εκείνους που έφυγαν/μ’ άλλους που θα γύριζαν αν μπορούσαν/ ή που χάθηκαν, τώρα που έγινε/ ο κόσμος ένα απέραντο ξενοδοχείο.

[Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη]

 

bet4

bet5

H Ομάδα 33 παρουσιάζει – μετά από ανάθεσή της – τη φωτογραφική έκθεση “Ερεί[πια„ του Χρήστου Κατσίνα στο beton7café του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού Beton7 από 28 Μαρτίου 2013 έως 12 Απριλίου 2014 στο πλαίσιο της παράστασης Die Heimat.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο φωτογράφος για την έκθεσή του:

«Τα σπίτια αυτά δεν σταματούν να ασκούν μια γοητεία στους περισσότερους…. Ενώ η σκέψη της εγκατάλειψης μας τρομάζει, κτήρια που έχουν μείνει ερειπωμένα ασκούν μία γοητεία στους περισσότερους. Μία απλή ‘επίσκεψη’ σ’ ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, εργοστάσιο, αποθήκη και αποκαλύπτεται μέσα σε μερικά λεπτά το αποτέλεσμα χρόνων ή και δεκαετιών που χρειάστηκαν για τη φυσική αυτή φθορά.  Η σιωπή! Ντουβάρια, δώματα, σκάλες, αυλόπορτες, πλαισιώνονταν από παιδικές φωνές και συναισθήματα. Η μυρωδιά της μούχλας αντικατέστησε αυτή του ζεστού φαγητού που μύριζε μέχρι έξω. Γκρέμια… που κάποτε ήταν το ‘κεραμίδι’ πάνω από το κεφάλι κάποιας οικογένειας ή ο χώρος δουλειάς εργατών που εκεί μέσα χύναν τον ιδρώτα τους.  Δε λογαριάζει όμως ο χρόνος από συναισθήματα…»

* Η Έκθεση λειτουργεί μόνο τις ημέρες των παραστάσεων