Η νέα γενιά της φωτογραφίας μιλάει στο Art Nouveau (3)

Συνεχίζεται το project με τις συνεντεύξεις της νέας γενιάς φωτογραφίας. Σήμερα μας μιλάει ο Κώστας Μανίκας!

Art Nouveau: Πες μου λίγα πράγματα για σένα, κάποια βιογραφικά στοιχεία, και πώς θα ήθελες να συστηθείς στους αναγνώστες του Art Nouveau;
Κώστας Μανίκας: Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του ’93 και πρόλαβα νομίζω ίσα ίσα την εποχή που η ζωή ήταν ακόμη έξω από τις οθόνες. Είμαι από το Ηράκλειο της Κρήτης και σπουδάζω στη Νομική Αθηνών.


Art Nouveau: Πώς έγινε η γνωριμία σου με τον φωτογραφικό φακό;
Κώστας Μανίκας: Η γνωριμία μου με τον φακό έγινε από όταν, πολύ μικρός ακόμα, ζητούσα από τη μητέρα μου να μου δώσει κι εμένα τη φωτογραφική μηχανή για να «πατήσω το κουμπί» και εκείνη καθόταν μαζί μου και με παρατηρούσε να πειραματίζομαι. Πρέπει να ήμουν τριών ή τεσσάρων.


Art Nouveau: Τι ήταν αυτό που σε έκανε να δεις την φωτογραφία ως κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπι;
Κώστας Μανίκας: Η θέληση να βελτιώνομαι συνεχώς, η αφιέρωση όλο και περισσότερου χρόνου στη φωτογραφία και η παρότρυνση των φίλων ήταν σίγουρα καθοριστικά.


Art Nouveau: Τι κάμερα χρησιμοποιείς;
Κώστας Μανίκας: Χρησιμοποιώ μια Sony DSLR με διάφορους φακούς.


Art Nouveau: Ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξες με αυτήν;
Κώστας Μανίκας: Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα ήταν μια φορτωμένη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα, από αυτές που σε κάνουν να σταματήσεις και να χαζεύεις τα αντικείμενα με τις ώρες, στο δρόμο για το σπίτι μιας φίλης.


Art Nouveau: Συμπλήρωσε τις φράσεις:

- Η σχέση μου με τη φωτογραφία, μια σχέση εξάρτησης.

- Η φωτογραφία για μένα είναι διέξοδος.

- Όταν κρατώ μια κάμερα στα χέρια μου αισθάνομαι ότι τα προβλήματά μου γίνονται λιγότερα.

- Μέσα από τον φακό ο κόσμος μεταμορφώνεται.

- Το πρόσωπο που έχω φωτογραφήσει τις περισσότερες φορές είναι η φίλη μου, Νεφέλη. Θα την χαρακτήριζα και μούσα μου.

- Δεν μπορώ να μην φωτογραφίσω τη γάτα μου όποτε βρίσκει το φως του ήλιου που μπαίνει από τις περσίδες, γίνεται ένα με το πάτωμα και το απολαμβάνει.


Art Nouveau: Πώς θα χαρακτήριζες τις φωτογραφίες σου με 4 λέξεις;
Κώστας Μανίκας: Ήρεμες, κινηματογραφικές, ρεαλιστικές, vintage.


Art Nouveau: Πώς έχεις εκμεταλλευτεί την κλίση σου στη φωτογραφία; Έχεις ασχοληθεί πιο επαγγελματικά;
Κώστας Μανίκας: Προς το παρόν δεν την έχω εκμεταλλευτεί με στόχο κάποιο εισόδημα. Την εκμεταλλεύομαι ως μέσο για να εκφράζομαι.


Art Nouveau: Πειραματίζεσαι με διάφορα στυλ ή εστιάζεις σε κάποιο που σε ελκύει περισσότερο, κι από τι επηρεάζεσαι /εμπνέεσαι;
Κώστας Μανίκας: Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος ως προς το στυλ στο οποίο εστιάζω γιατί κάθε φορά που βγάζεις φωτογραφίες, νομίζω, διαγράφονται σε αυτές η ψυχολογία σου, οι σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής. Οπότε ανάλογα εναλλάσσεται και το στυλ. Ερεθίσματα παίρνω από παντού, μπορεί και το πιο απλό πράγμα να μου δώσει έμπνευση.


Art Nouveau: Υπάρχει κάποιο ρεύμα που ακολουθείς , έχεις επηρεαστεί από κάποιον συγκεκριμένο φωτογράφο; Ποια είναι τα πρότυπα σου;
Κώστας Μανίκας: Δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα. Παρακολουθώ τη δουλειά πολλών φωτογράφων και σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που με επηρεάζουν. Κάποια από τα πρότυπά μου που έρχονται γρήγορα στο μυαλό είναι ο Helmut Newton, ο Parker Fitzgerald και ο Matt Wisniewsky.


Art Nouveau: Υπάρχει κάτι που σε ενθαρρύνει ή αντίστοιχα σε αποθαρρύνει στην ενασχόληση σου με την φωτογραφία;
Κώστας Μανίκας: Με ενθαρρύνει το ότι πάντα ο κόσμος έχει μια ιστορία να πει. Δεν νομίζω ότι με αποθαρρύνει κάτι σε προσωπικό επίπεδο.


Art Nouveau: Έγρωμο ή Ασπρόμαυρο ;
Κώστας Μανίκας: Έγχρωμο.


Art Nouveau: Τι είναι αυτό που περιμένεις να δει κάποιος μέσα από τις φωτογραφίες σου ; Τι είναι αυτό που θέλει να μοιραστεί ο Κώστας όταν κρατάει μια κάμερα;
Κώστας Μανίκας: Με τις φωτογραφίες μου, εκτός από τα πορτραίτα στα οποία επιδιώκω να αποτυπώνω το χαρακτήρα εκείνου που φωτογραφίζω, μοιράζομαι απλές στιγμές της καθημερινότητας, που ίσως καμιά φορά περνάνε απαρατήρητες, αλλά που για εμένα είναι αυτές που στο τέλος της μέρας, όταν ξαπλώσεις στο κρεβάτι, σκέφτεσαι ότι σε λυτρώνουν, σου δίνουν μια γεύση της ευτυχίας, όσο «μελό» κι αν ακούγεται. Στιγμές όπως ένα ηλιοβασίλεμα, η αθωότητα στο βλέμμα ενός παιδιού, μια οικογένεια που περπατάει χέρι χέρι στο πάρκο, το κατοικίδιό σου που έρχεται να κοιμηθεί δίπλα σου, μια κούπα με ζεστό καφέ ένα κρύο πρωί. Όλα αυτά, τα απλά, μου λένε μια ιστορία που θέλω να την κρατήσω και να τη μοιραστώ.


Art Nouveau: Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή, την καθημερινότητα ακόμα και την προσωπικότητα σου η ενασχόληση σου με τη φωτογραφία σε αυτό το επίπεδο;
Κώστας Μανίκας: Σίγουρα η ζωή μου έχει επηρεαστεί, από την άποψη ότι βλέπω πολλά πράγματα με άλλο μάτι, ψάχνω συχνά γύρω γύρω κάτι ασυνήθιστο που θα άξιζε να φωτογραφίσω. Όσον αφορά εμένα, παρατηρώντας τις φωτογραφίες που έβγαζα π.χ. πρόπερσυ, πέρυσι και φέτος βλέπω μια εξέλιξη, καταλαβαίνω ότι οι αλλαγές που βιώνω όσο μεγαλώνω αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες μου και έτσι γνωρίζω καλύτερα και τον εαυτό μου.


Art Nouveau: Σε διάφορα projects έχει χρειαστεί να βρεθείς κι εσύ μπροστά στον φακό ως μοντέλο. Διαφέρει ο Κώστας πίσω και μπροστά από την κάμερα; (Αν ναι, Πώς; )
Κώστας Μανίκας: Εδώ νομίζω θα απαντούσαν καλύτερα οι φίλοι μου, που μου λένε ότι βγαίνω στις φωτογραφίες πιο σοβαρός απ’ όσο είμαι. Αστειεύομαι. Όταν είμαι μπροστά από την κάμερα, μπορεί να παραμερίζω για λίγο το ρόλο του φωτογράφου αλλά δεν παύει να με βοηθάει γιατί, γνωρίζοντας πώς είναι τα πράγματα πίσω από το φακό, ίσως καταφέρνω λίγο πιο γρήγορα να πετύχω ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.


Art Nouveau: Πώς βλέπεις την ως τώρα πορεία σου στην φωτογραφία και ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Κώστας Μανίκας: Είμαι ευχαριστημένος με τα βήματα που έχω κάνει και αυτό που εύχομαι για το μέλλον είναι να μην σταματήσω να εμπνέομαι. Γιατί η έμπνευση για εμένα είναι το παν.


Art Nouveau: Με τα δεδομένα της Ελλάδας , πόσο εύκολο ή δύσκολο εκτιμάς ότι είναι να αναδειχθούν οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι σε τομείς της τέχνης όπως είναι η φωτογραφία , δεδομένου ότι δεν ευδοκιμούν συνήθως τέτοιες φιλοδοξίες στην χώρα μας;
Κώστας Μανίκας: Είναι πολύ δύσκολο πιστεύω να αναδειχθούν νέα άτομα, και ακόμη και αν γίνει αυτό θα είναι σε πολύ στενό κύκλο. Ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που διανύουμε. Σημαντικός παράγοντας είναι και η τύχη.


Art Nouveau: Μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα σε πρωτεύουσα και επαρχία . Πιστεύεις ότι η πρωτεύουσα ενδεχομένως να δίνει πιο πολλές ευκαιρίες από ότι η επαρχία για κάποιον που ασχολείται με τη φωτογραφία όπως εσύ και προσπαθεί να αναδειχθεί σε αυτό; Αλλάζει η αντιμετώπιση από το κοινωνικό περιβάλλον;
Κώστας Μανίκας: Σίγουρα στην πρωτεύουσα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για ανάδειξη, καθώς εκεί υπάρχει η δυνατότητα επαφής με τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Επαγγέλματα – ασχολίες που σχετίζονται με την τέχνη έχουν μεγαλύτερη αποδοχή, αφού η κοινωνία είναι γενικότερα πιο δεκτική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί η δουλειά κάποιου που δραστηριοποιείται στην επαρχία. Ίσα ίσα πιστεύω ότι κάποιες φορές η πόλη και το άγχος της μας πνίγει και κάποιος που βρίσκεται ενδεχομένως στην επαρχία μπορεί να έχει περισσότερη έμπνευση, ενώ η προώθηση της δουλειάς του μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου και έτσι να έχει εξίσου ευκαιρίες ανέλιξης.


Art Nouveau: Πόσο έχει συμβάλλει η Αθήνα στην εξέλιξη του Κώστα;
Κώστας Μανίκας: Η Αθήνα σίγουρα διεύρυνε τους ορίζοντες μου, με έκανε να γίνω μάρτυρας νέων καταστάσεων. Το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί της δεν μου στάθηκαν εμπόδιο γιατί έκαναν εντονότερη την ανάγκη μου να στραφώ στην τέχνη και να βρίσκω εκεί τον εαυτό μου.


Art Nouveau: Θεωρείς ότι το διαδίκτυο , κυρίως οι τόποι κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην κοινοποίηση και προώθηση τους; Εσένα σε έχει βοηθήσει, κι αν ναι πώς;
Κώστας Μανίκας: Σίγουρα το διαδίκτυο είναι ο κατεξοχήν τόπος για την προώθηση της δουλειάς κάποιου. Στις μέρες μας, εξάλλου, τα πάντα μέσα από τα social networks προωθούνται, γιατί καλώς ή κακώς έχουν εισβάλει πλήρως στη ζωή μας. Έχω ευνοηθεί και εγώ φυσικά γιατί πέρα από τα θετικά σχόλια που εισπράττω πολλές φορές που με ικανοποιούν σε προσωπικό επίπεδο, όλο και περισσότερα άτομα που βλέπουν τις φωτογραφίες μου, θέλουν να ποζάρουν για εμένα.


Art Nouveau: Δραστηριοποιείσαι αυτόν τον καιρό στον τομέα της φωτογραφίας; Έχεις κάτι στα σκαριά;
Κώστας Μανίκας: Αυτή την περίοδο θα έλεγα ότι κάνω ένα μικρό διάλειμμα από την εντατική ενασχόληση λόγω των απαιτήσεων της σχολής μου. Μαζεύω όμως ενέργεια και κάνω σκέψεις για έναν δημιουργικό χειμώνα.


Art Nouveau: Πού μπορεί κάποιος να δει δείγματα της δουλειάς σου και να επικοινωνήσει;
Κώστας Μανίκας: Δείγμα της δουλειάς μου μπορεί κανείς να δει στο προφίλ μου στο Facebook στο δημόσιο άλμπουμ που έχω για να εκθέτω τη δουλειά μου, στο blog μου, στο Tumblr καθώς και στοInstagram.


Art Nouveau: Κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Art Nouveau;
Κώστας Μανίκας: Θα μοιραστώ μια φράση στα αγγλικά της γνωστής φωτορεπόρτερ Dorothea Lange, “The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera.”