Σχεδιάζοντας τη τέλεια γενειάδα

Ποιός να μου το ‘λεγε πως μια μέρα θα έβγαζα σχέδιο για τη τέλεια γενειάδα; Θα έπρεπε να το περιμένω βέβαια, αφού η επαγγελματική διαστροφή δε σταματάει πουθενά!

Από τότε που το hipster style “νομιμοποιήθηκε”, παρατηρώ “τρομοκρατημένη” την επέλαση των fail beards! Δε μπορώ να αποφασίσω, αν τα χειρότερα μούσια είναι τα ελευθέρας βοσκής –εκείνα δηλαδή που ο κάτοχός τους τα έχει εγκαταλείψει στο έλεος της εκτεταμένης ανάπτυξης- ή εκείνα που υπακούν στους metrosexual κουτσουρεμένους σχηματισμούς κάποιου, ο οποίος καταβάθος ήθελε να ξυριστεί εντελώς και κόντρα!

lion

Η αντρική τριχωτό-φατσα όμως, είναι ιερή. Δηλώνει παρουσία ισχυρής προσωπικότητας και χωρίς προσπάθεια κερδίζει σεβασμό, όπως το μαλλιαρό λιοντάρι στην αγέλη του! Όλα αυτά βέβαια, μόνο αν ξέρεις να χειρίζεσαι το ξυράφι… το τριχωτό, του προσώπου σου φίλε μου, είναι μια δύναμη που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις υπέρ σου!

Σου λέω λοιπόν, πως το μούσι για ‘σένα (ειδικά σε σκούρους τόνους), είναι ό,τι για τις γυναίκες το ρούζ… δηλαδή ένας τρόπος να ανασχεδιάσεις το σχήμα του προσώπου σου. Να κάνεις κοψίματα και γωνίες που λέμε. Οπότε, όταν εσύ πας και μου “πετάς” όλο το μάγουλο έξω, τη κάνεις τη ζημιά… μετατρέπεσαι σε ροδαλό μπουλούκο! Επιπλέον, η μακρυά γενειάδα σου δίνει το πλεονέκτημα να “αποκτήσεις” θεληματικό πηγούνι.

Δες στο παρακάτω παράδειγμα: η κόκκινη γραμμή, οριοθετεί το πρόσωπο του Ricky Hall. Για κάθε πόντο που κερδίζει με τον όγκο της γενειάδας του, προστίθενται στη προσωπικότητά του 5 κιλά δυναμισμού και 5 ευφυΐας!

org-chin

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, από τη σκοπιά -όχι μόνο ενός designer- αλλά και μιας γυναίκας που ανέκαθεν εκτιμούσε τα μουσάτα και μουστακοτά αγόρια, θα προσπαθήσω να δώσω τα φώτα μου σ’ εκείνους που θέλουν να υιοθετήσουν με συνέπεια το full beard.

Οι πρωτάρηδες θα πρέπει να γνωρίζουν πως το μούσι απαιτεί συνεχή περιποίηση (κούρεμα – “κλάδεμα” με ψαλίδι), φροντίδα (συχνό πλύσιμο, ακόμα και μαλακτικές κρέμες αν χρειαστεί) και υπομονή… διότι το μούσι δε το “αφήνεις” το “καλλιεργείς”!

Αυτό σημαίνει πως στην αρχή, μέχρι να δημιουργήσεις την αναλογία που θέλεις – τα διαφορετικά μήκη μεταξύ των περιοχών δηλαδή, θα χρειαστεί να συνδυάσεις διαφορετικές σκάλες κουρευτικής μηχανής, αλλά και συχνότερο κούρεμα σε συγκεκριμένα σημεία.

beard profile

Για αρχή, “βουτάς” το μολύβι ματιών της καλής σου και με τη βοήθεια ενός χάρακα, φέρνεις και στις δύο πλευρές του προσώπου σου, το ευθύγραμμο τμήμα Α-Β, της ευθείας που περνά από το πάνω σημείο του αφτιού σου και την άκρη του στόματός σου (όπως φαίνεται και στην εικόνα). Όπως καλά φαντάζεσαι, όσες τρίχες βρίσκονται πάνω απ’ τις γραμμούλες που μόλις τράβηξες, σφαγιάζονται! Στην ίδια εικόνα μπορείς να παρατηρήσεις τις υπόλοιπες νοητές γραμμές που θα πρέπει να τηρεί η γενειάδα σου. Την κατεύθυνσή της, τα όριά της καθώς και τις γωνίες που θα πρέπει να σχηματίζει υπό τις ευθυγραμμίσεις της, σε σχέση με το αφτί, τον λαιμό και τη μύτη.

mustache

Η περιοχή του μουστακιού, είναι ανεξάρτητο “κρατίδιο”. Έχει τους δικούς του ελαστικούς κανόνες. Το αντιμετωπίζεις όπως θα αντιμετώπιζες και ένα μουστάκι άνευ γενειάδας. Το θέλεις παχύ; Το θέλεις λεπτό; Τσελιγκοτό; Στριφογυριστό; Κάνεις ότι λαχταράει η ψυχούλα σου. Ωστόσο, ακόμα και στον παράδεισο υπήρχε ένας αυστηρός κανόνας. Στην προκειμένη περίπτωση, φρόντισε το μουστάκι σου να ακολουθεί/παραλληλίζει με τις γραμμές έκφρασης –οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν ένα νοητό τρίγωνο, με κορυφή το ανώτερο σημείο της μύτης σου- (όπως βλέπεις και στην εικόνα). Καταλαβαίνεις που το πάω έτσι; Όλα είναι θέμα αρμονίας και ανθρωπομετρίας.

chin

Περιοχή πηγουνιού. Σαν να λέμε γυναικοπαγίδα! Oh, yes sir, we can boogie για μια γενειάδα με γοητευτικό τελείωμα. Αυτό το κομμάτι κάτω από τα χείλη, το οποίο περιορίζεται σε κοινό πλάτος με εκείνο του στόματος (καθώς και των προεκτεινουσών της αποστάσεως μεταξύ των κορών των ματιών, όταν αυτές βρίσκονται σε απόλυτη ευθεία), χρειάζεται μια δυναμική μορφοποίηση. Έτσι, εσύ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο τριγωνικό και τετραγωνικό σχήμα, που θα σου δώσουν σοφία ή κυριαρχία αντίστοιχα. Είναι δηλαδή το πιο καίριο σημείο του συνολικού σχήματος, το οποίο καθορίζει άμεσα την εμφανισιακή σου προσωπικότητά. Αυτή η περιοχή, κουρεύεται ελάχιστα – εώς καθόλου, αφού θα πρέπει να διατηρεί το μέγιστο μήκος τριχών του προσώπου σου και η διαφορά με τις υπόλοιπες, είναι θέμα δικής σου επιλογής. Τέλος, οι τάσεις της εποχής θέλουν την ίδια περιοχή αυτούσια, χωρίς παρεμβάσεις ξυραφιού κάτω απ’ το στόμα (όπως συνηθίζεται στα κοντά μούσια – δες στην εικόνα τι εννοώ).

dont

Την επόμενη φορά θα σου μάθω να βρίσκεις τη τετραγωνική ρίζα της υποτείνουσας που σχηματίζουν τα μαλλιά σου με τους ώμους και πως θα την μετατρέψεις στα απαιτούμενα τετραγωνικά εκατοστά της φράντζας που θα πρέπει να πέφτει επιμελώς ατημέλητα στο μέτωπο… πλάκα κάνω! Με τις υγείες σου ;)