2403201423879 (2)

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

April 24, 2014 by Ρένα Κώστογλου - No Comments

Στον κατάλογο με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ντοματάκι Σαντορίνης, μετά από αίτηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Είναι το ελληνικό προϊόν Νο 101 που καταχωρείται στο μητρώο. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί άλλα 2 προϊόντα προερχόμενα από τη Σαντορίνη, το κρασί ασύρτικο και η περίφημη φάβα του νησιού.

Τα υπόλοιπα ΠΟΠ & ΠΓΕ του 2013: Ελαιόλαδο Μεσσαρά Κρήτης, Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη, Αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Τι σημαίνει ΠΟΠ & ΠΓΕ: Η “ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και η “γεωγραφική ένδειξη” (ΠΓΕ) αναφέρονται σε ονομασίες προϊόντων των οποίων μία ιδιότητα, μια φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό αποδίδεται ουσιαστικά στη γεωγραφική τους προέλευση. Με την καταχώρηση του ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ το προϊόν αποκτά υπεραξία και ο παραγωγός μπορεί να το προωθήσει καλύτερα και με υψηλότερες οικονομικές αξιώσεις στην αγορά.

- Τι το ιδιαίτερο έχει το ντοματάκι Σαντορίνης;

Παρ ότι η καλλιέργεια τομάτας προήλθε από το εξωτερικό το 19ο αιώνα, το τοματάκι Σαντορίνης διαφέρει αισθητά, κυρίως ως προς τα σάκχαρά του, σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η φύτευση.

Σύμφωνα με την αίτηση, η ιδιαιτερότητα του προϊόντος συνίσταται στο φυτικό υλικό (Lycopersicon esculentum Mill.) σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της αναφερόμενης περιοχής και τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί.

Κοινά χαρακτηριστικά όλης της γεωγραφικής ζώνης (Σαντορίνη, Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Ασπρονήσι, Χριστιανή και Ασκανιά του νομού Κυκλάδων) είναι το ηφαιστειογενές έδαφος, οι ισχυροί άνεμοι, η ηλιοφάνεια και η μικρή συνολική ετήσια βροχόπτωση.

Ο τοπικός αυτός οικότυπος έχει αποκτήσει υψηλή αγρονομική αξία, αφού παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία και σε αρκετές ασθένειες, όπως αλτερνάρια, ωίδιο, φουζάριο και βερτισίλλιο. Το νωπό «Τοματάκι Σαντορίνης» διαθέτει υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων χαρακτηριστικό που του προσδίδει μια γλυκιά με έντονη οξύτητα γεύση.

300620122309

 http://www.cretanfoodnews.gr/content/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%80

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2802201422985 (3)

4-5 κόκκινες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια

190 γρ φέτα τριμμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο περασμένη στο μούλτι

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο(2 κουταλιές της σούπας)

Λίγο δυόσμο φρέσκο (2 κουταλιές της σούπας)η μια κουταλιά της σούπας ξερό

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Αλάτι-Πιπέρι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 2802201422986 (2)

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.

Αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για μισή ώρα.

2403201423866 (2)

Τις πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 5 λεπτά στο ψυγείο.

Χρειάζεται ώριμη ντομάτα. Για να βγει όμως τραγανός ο κεφτές μας ,

πρέπει να στύψουμε όσο γίνεται περισσότερο τις ντομάτες στο σουρωτήρι,

να πετάξουμε τα σπόρια τους και να τις αφήσουμε να στραγγίξουν καλά.

2403201423870 (2)

Χρησιμοποιούμε μόνο τη σάρκα καλά στραγγισμένη, διαφορετικά τα υγρά θα βγουν

στο τηγάνι και οι κεφτέδες θα «πανιάσουν».

Eπίσης, δεν το παρακάνουμε στο αλεύρι.

Bάζουμε όσο χρειάζεται για να δέσει ο χυλός, με την ντομάτα πάντα να υπερισχύει.

300620122314

Kαι δεν ξεχνάμε τον φρέσκο δυόσμο, που θα αναδείξει το τελικό αποτέλεσμα.

2403201423874 (2)

Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μείγμα μας κουταλιά-κουταλιά

πάντα βουτώντας το κουτάλι μας σε ένα ποτήρι νερό για να μην κολλάει το μείγμα .

2403201423876 (2)

Μόλις οι ντοματοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους

βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 Όλες τις συνταγές της Chef  Ρένας Κώστογλου μπορείτε να τις δείτε στο  Koykoycook.gr