racismf

Οι αριθμοι λενε αληθεια.

April 25, 2014 by Nikos Vopis - No Comments

Εάν ο ρατσισμός ήταν ζωντανός οργανισμός τότε η χώρα στην οποία θα μπορούσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να αναπτυχθεί ραγδαία και να κυριαρχήσει θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας αυτός ο συλλογισμός μιας και συχνά πυκνά υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού στα ελληνικά γήπεδα.  Ο ρατσισμός βέβαια δεν είναι εμφανής μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς ρατσιστικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς σε όλα τα “πολιτισμένα” πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν από μερικές μέρες στο ντέρμπι του ημιτελικού Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μία μπανάνα προσγειώθηκε στο κεφάλι ενός παίκτη της ομάδας του Πειραιά αλλά η είδηση πέρασε στα ψηλά.  Η βρετανική ιστοσελίδα www.kickitout.org πραγματοποίησε μία έρευνα βασιζόμενη και εμφανώς επηρεασμένη από τις δηλώσεις του Γιάγια Τουρέ, ενός εκ των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών της Αγγλίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος θεωρεί τους ανθρώπους από την Αφρική ζώα!

Η παρακάτω έρευνα έγινε ανάμεσα σε 200 παίκτες σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας και από αυτούς το 32% είναι μαύροι ή ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν έδειξε ότι το 57% των παικτών έχουν γίνει έστω μία φορά μάρτυρες ρατσιστικής επίθεσης ενώ το 24% έχει υποστεί ρατσιστική επίθεση σε αγώνα. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων παικτών και συγκεκριμένα το 92% δήλωσε πως είναι συχνή η διάκριση των φιλάθλων προς τους παίκτες ενώ από το σύνολο των αθλητών το 39% έχει γίνει μάρτυρας ομοφοβικής επίθεσης ενώ το 3% υπήρξε θύμα τέτοιας επίθεσης.

Ένα σχετικά “παράδοξο” αυτής της έρευνας ήταν το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ανέφερε ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στην άυξηση τέτοιων κρουσμάτων και πολλοί απ’ αυτούς (65%) έχουν καταγγείλει τέτοιες επιθέσεις στην ομοσπονδία.

Οι αριθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να αθωώσουν κανέναν. Ο φίλαθλος όπως έχει την απαίτηση να ικανοποιείται από το προϊόν που έχει πληρώσει για να παρακολουθήσει έτσι θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη παιδεία για να μπορέσει να σεβαστεί τον αθλητή και στη χώρα μας δυστυχώς σε αυτό τον τομέα είμαστε αρκετά πίσω ακόμα…

rasicm