mi3

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ 70 ΧΡΟΝΩΝ!

March 24, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Με αφορμή τα 70α γενέθλια του βιβλίου πραγματοποιείται μια εξαιρετική έκθεση στο  Morgan Library and Museum της Νέας Υόρκης που ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου! Παρουσιάζει πολλά καινούργια στοιχεία για την συγγραφή του αριστουργήματος, σπάνια illustration, χειρόγραφα του συγγραφέα και φυσικά “αποκαλύπτει” πως ο μικρός πρίγκηπας γράφτηκε και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη!

Μάλιστα είχε αναφέρει ο ίδιος σε γραπτά του το Rockefeller Center και το Long Island που τελικά διαγράφηκαν. Παρουσιάζονται λοιπόν 35 υδατογραφίες και 25 σελίδες από το πρωτότυπο κείμενο- σενάριο του συγγραφέα και δείχνει πως το είχε αναθεωρήσει αρκετά!

Κατά την διάρκεια του πολέμου και συγκεκριμένα όταν το Παρίσι έπεσε στους Γερμανούς, το 1940, ο Γάλλος αεροπόρος και συγγραφέας του “Μικρού Πρίγκηπα”, Antoine de Saint-Exupéry, (1941 1943) ανάρρωνε από τραυματισμό του σε αεροπορικό ατύχημα, μιας και ήταν πιλότος του Στρατού στη Νέα Υόρκη και βρισκόταν στο σπίτι μιας στενής του φίλης, της  Silvia (Hamilton) Reinhardt που βρισκόταν στο Central Park , όπου και έγραψε το κείμενο. Λίγα χιλιόμετρα από εκεί που γίνεται η έκθεση!  Στην Silvia έδωσε και το πρωτότυπο κείμενο της ιστορίας.

Δεν έζησε να δει την δημοσίευση του βιβλίου του στη Γαλλία μετά το πόλεμο μιας και σκοτώθηκε σε αναγνωριστική πτήση.. ήταν ένας πολύ επιμελής συγγραφέας και δούλευε πολύ και συνεχώς και μάλιστα στις σελίδες που παρουσιάζονται η περίφημη φράση “What is essential is invisible to the eye” έχει γραφτεί 15 φορές διαφορετικά μέχρι να καταλήξει σε αυτή!

Παρουσιάζονται επίσης και κάποιοι χαρακτήρες τους οποίους συναντά ο μικρός πρίγκηπας που δεν δημοσιεύτηκαν εντέλει. Όπως ένας μαγαζάτορας που του δίνει ένα μάθημα για το σημερινό “marketing” και του λέει φράσεις που πρέπει πάντα να θυμάται και έναν επιστήμονα που ανακάλυψε μια μηχανή, που με το πάτημα ενός κουμπιού ικανοποιεί όλους τους πόθους μας.. Ένα πολύ σημαντικό έκθεμα, που παρουσιάζεται πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το αυθεντικό ΄μεταλλικό βραχιόλι που βρέθηκε στα δίχτυα ενός ψαρά και ανήκε στον Saint-Exupéry!! Εκτίθεται με την μορφή δανείου από το ίδρυμα του συγγραφέα στη Γαλλία.

Ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία όλων των εποχών που μετά από αυτό θα το ξαναδιαβάσουμε σίγουρα παρουσιάζεται σε μια σπάνια έκθεση και εσείς που ζείτε στη Νέα Υόρκη είστε πολύ τυχεροί που έχετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να πάτε να τη δείτε!

mi

mi1

mi2

mi3