bu1

Τα πιο παραξενα κτιρια στο κοσμο

February 19, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Πάντα θα μας εντυπωσιάζουν παράξενα κτίρια και σχεδιασμένα από παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες! Πάρτε μια γεύση από τα πιο εντυπωσιακά!

1. Habitat 67 – Montreal, Canada

To Habitat 67 είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο Montreal του Καναδά σχεδιασμένο από τον Ισραηλινό-Καναδό αρχιτέκτονα Moshe Safdie. Αποτελείται από 354 πανομοιότυπες, προκατασκευασμένες μορφές διατεταγμένες σε διάφορους συνδυασμούς, φτάνοντας τα 12 επίπεδα σε ύψος. Αυτές οι μονάδες δημιουργούν 146 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και διαμορφώσεων, όπου συνδέονται από σκυρόδεμα. Το συγκρότημα αρχικά περιείχε 158 διαμερίσματα, αλλά πολλά διαμερίσματα έχουν ενωθεί για τη δημιουργία μεγαλύτερων κατοικιών, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού αριθμού. Κάθε κατοικία έχει τουλάχιστον μία ιδιωτική βεράντα, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 100 – 200 τετραγωνικά μέτρα.

habitat1
habitat2

 

 

3. Rotating Tower – Dubai, UAE

O αρχιτέκτονας Dr David Fisher είναι ο δημιουργός του πρώτου κτίριο στον κόσμο σε κίνηση. Ο κάθε όροφος περιστρέφεται ξεχωριστά ανάλογα με τις συνθήκες καιρού. Το κτίριο αυτό έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια για το ίδιο και για άλλα κτίρια, λόγω του ότι σε κάθε όροφο (συνολικά έχει 80 ορόφους)  υπάρχουν τουλάχιστον 78 ανεμογεννήτριες. Αυτό το καθιστά ως ένα πραγματικό πράσινο σταθμό. Ποτέ δεν θα το δείτε ίδιο γιατι περιστρέφεται όλη την ώρα. Το κόστος κτιρίου κυμαίνεται στα 2 δισεκατομμύρια Dirhams.

dynamic

 

 

4. Atomium – Brussels, Belgium

Το Atomium είναι σήμερα το πιο δημοφιλές αξιοθέατο στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Atomium κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958, από σίδερο και γυαλί το οποίο είναι 165 δισεκατομμύρια φορές.. το άτομο! Πέρα από το σουρεαλιστικό κομμάτι, το Atomium φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις, όπως επίσης μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του. Η ανώτερη σφαίρα προσφέρει μοναδική και εκπληκτική θέα στον ορίζοντα της πόλης. Έχει ύψος 102 μέτρα και τη νύχτα για να φωτιστεί χρησιμοποιούνται 2790 φώτα.

atomium1
atomium

 

 

 

3. Cubic Houses  (Kubus Woningan) – Rotterdam, Netherlands

Ένα από τα αξιοθέατα του Rotterdam είναι και τα κυβικά σπίτια. Είναι 40 συμβατικά σπίτια με κλίση 40 μοίρες. Δομικά, τα σπίτια είναι τοποθετημένα σε έναν κεκλιμένο εξάγωνο πόλο. Είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και ξύλινα κουφώματα. Στο εσωτερικό, τα σπίτια χωρίζονται σε τρία επίπεδα, Το χαμηλότερο επίπεδο είναι μια τριγωνική επιφάνεια που χρησιμοποιείται ως σαλόνι, το μεσαίο επίπεδο στεγάζει το χώρο ύπνου και του λουτρού ενω το υψηλότερο επίπεδο είναι μια εφεδρική περιοχή που χρησιμοποιείται είτε ως δεύτερο υπνοδωμάτιο ή σε άλλο χώρο καθιστικού.

roterr1
roterr2

 

 

4. The Basket Building – Ohio, USA

Το κτίριο καλάθι είναι η 7 oροφη εταιρική έδρα του διάσημου κατασκευαστή της Αμερικής η Longaberger Basket Company. Το καλάθι είναι ένα αντίγραφο – 160 φορές μεγαλύτερο – του Medium Market Basket Longaberger. Είναι ένα υπέροχο θέαμα – ιδιαίτερα τη νύχτα. Ο Dave Longaberger, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία, ονειρεύτηκε την ιδέα της λειτουργίας του αναπτυσσόμενου οργανισμού από το μεγαλύτερο αντίγραφο στον κόσμο.. ένα καλάθι. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του, λιγότερο διορατικοί από τον αρχηγό τους, δεν έλαβαν σοβαρά τον Dave όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Πολλοί έμειναν έκπληκτοι όταν πήγαν στο γραφείο. Η ομορφιά του κτιρίου ήταν πέρα ​​από κάθε φαντασία.

basket1

 

 

 

5.  Borgund Stave Church – Norway

Χτίστηκε το 1180 και είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Ανδρέα.  Η εκκλησία είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένη και είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκκλησίες στη Νορβηγία και όχι μόνο. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι οι σκαλιστές της πύλες και τα γλυπτά των κεφαλιών από δράκους στο ταβάνι. Οι εκκλησίες – πεντάγραμμο  είναι η πιο σημαντική συνεισφορά της Νορβηγίας στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και ένα από παλαιότερα διατηρημένα κτίρια ξυλείας της Νορβηγίας.

church1

 

 

 

6. The National Library – Minsk, Belarus

Αυτή η 23 οροφη βιβλιοθήκη, έχει σχεδιαστεί υπό την μορφή του hombicuboctahedron (διαμάντι) και συμβολίζει την τεράστια αξία της γνώσης, που αποθηκεύει αυτό το κτίριο. Το κτίριο καλύπτεται με υαλοπίνακες και κατά τη διάρκεια της ημέρας όλες οι πλευρές λάμπουν σαν ένα πραγματικό διαμάντι. Οι αρχιτέκτονες Victor Kramarenko και Michael Vinogradov ήθελαν να διατηρήσουν και να μεταφέρουν αυτό το όραμα ακόμα και το βράδυ.

library1

 

 

6. House Attack – Vienna, Austria

Ο Erwin Wurm, ένας διάσημος Αυστριακός καλλιτέχνης, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική το 2006, δημιουργεί το «Σπίτι – Attack”, στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου του MUMOK. Αυτή η εικαστική εγκατάσταση αντιπροσωπεύει μια οικογένεια-σπίτι, το οποίο χτυπά την πρόσοψη του μουσείου σαν μια “βόμβα”. Το ”Σπίτι – Attack” είναι μια σύγχυση στην αντίληψή μας για την τέχνη και την καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό το κτίριο έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ως ένα από τα πιο ασυνήθιστα αξιοθέατα που εκπροσωπούν τη σύγχρονη τέχνη.

attack

 

 

7. Pallais Bulles – Cannes, France

Το σπίτι “φούσκα”, the Bubble house, έχει σχεδιαστεί από τον Antti Lovag, τον διάσημο αρχιτέκτονα για λογαριασμό του διάσημου σχεδιαστή avant-garde Pierre Cardin! Η προσωπική παιδική χαρά του σχεδιαστή βρίσκεται λίγο έξω από τις Κάννες και είναι γνωστή για τα θρυλικά πάρτυ και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

bu

 

 

8. National Theatre – Beijing, China

Πρόκειται για ένα καμπυλωτό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 149.500 τετραγωνικών μέτρων, που αναδύεται σαν ένα νησί στο κέντρο μιας  λίμνης. Το κέλυφος από τιτάνιου είναι σε σχήμα αβγού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη με ένα καμπυλωτό γυαλί! Στη βάση του έχει 100 μέτρα πλάτος.

bu1

 

 9. Olympic Stadium – Montreal, Canada

Χτισμένο να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, το Ολυμπιακό Πάρκο έχει γίνει το διεθνές σύμβολο της πόλης του Μόντρεαλ. Ο πύργος που υψώνεται, (Olympic Park Tower)  είναι ο ψηλότερος  κεκλιμένος πύργος στον κόσμο, με ύψος 165 μέτρα και να  αυξάνεται σε γωνία 45 μοιρών ( ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση μόλις 5 μοίρες).

bu2

 

 

10. Museum of Contemporary Art – Niteroi, Rio de Janeiro, Brazil

Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer και ολοκληρώθηκε το 1996. Αυτό το γραφικό “πιάτο” που βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον κόλπο Guanabara στην πόλη της Niterói,  πλαισιώνει έξοχα την πανοραμική θέα στην πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο και ενσωματώνει την απλή, αλλά ιδιοφυή αισθητική υπογραφή του Niemeyer.

bu3

bu4

11.Wonderworks – Pigeon Forge, TN, USA

 Μοιάζει με ένα πλήρης ανάποδο κτίριο μέχρι και ανάποδους φοίνικες έχει! Χτίστηκε το 1998. Το εσωτερικό του κτιρίου έχει επίσης  ανάποδη εμφάνιση.

bu5

12. Sagrada Familia – Barcelona, Spain

Η Sagrada Familia,  το ημιτελές αριστούργημα του Γκαουντί, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Κατασκευές στην εκκλησία θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία, αλλά έχει ήδη γίνει το σημαντικότερο ορόσημο της Βαρκελώνης. Επειδή ο Γκαουντί συνεχώς αυτοσχεδιάζοντας άλλαζε το  σχεδιασμό ενώ η κατασκευή ήταν σε εξέλιξη, άφησε λίγα σχέδια και υποδείγματα. Και τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν το 1936 κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, οι αρχιτέκτονες έχουν πλέον μια σαφή ιδέα για το τι ο Γκαουντί είχε στο μυαλό του. Η τελευταία εκδοχή του σχεδίου του, πρόκειται  για μια εκκλησία 95 μέτρα  μήκος και 60 μέτρα  πλάτος. Η εκκλησία θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 13000 άτομα. Όταν τελειώσετε, η Sagrada Familia θα έχει συνολικά δεκαοκτώ πύργους.

a1

a2

13.The Crooked House – Sopot, Poland

Είναι ένα ακανόνιστου σχήματος κτίριο που χτίστηκε το 2004. Είναι περίπου 4.000 τ.μ. σε μέγεθος και αποτελεί μέρος του εμπορικού κέντρου Rezydent. Σχεδιάστηκε από Szotyscy & Zaleski οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις  εικόνες και τα σχέδια του Jan Marcin Szancer και Per Dahlberg.

a3

14.Waldspirale – Darmstadt, Germany

Το όνομα του κτιρίου, που σημαίνει «σπιράλ  από δάσος » στα γερμανικά, αναφέρεται σε ραγδαία κάτοψη και  οροφή με δάσος  και αυλή. Η δομή αναδιπλώνεται γύρω από μια διαμορφωμένη αυλή με ένα τρέχον ρεύμα.  Η οροφή στηρίζει ένα κήπο από οξιές, και άλλα πολλά δέντρα και έχει χώρο για να φιλοξενήσει 6 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ταυτόχρονα.

a4

15.Kansas City Public Library – Kansas City, USA

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι η πρόσοψη του γκαράζ για το κεντρικό κτίριο της δημόσιας βιβλιοθήκης. Το εξωτερικό έχει κατασκευαστεί από  mylar, και το γκαράζ φαίνεται να είναι μια σειρά βιβλίων που παρατάσσονται σε ένα ράφι, εκτός όμως ότι στην περίπτωση αυτή τα «βιβλία» είναι 25 μέτρα ύψος και εννέα μέτρα πλάτος. Το γκαράζ πίσω από τα «βιβλία» κατασκευάστηκε το 2006 ως απάντηση στην ανάγκη για επιπλέον χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Τα μέλη της κοινότητας κλήθηκαν να ψηφίσουν για το τίτλοι βιβλίων θα εμφανίζονται και εκείνοι που έχει επιλέξει αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα των διάσημων της λογοτεχνίας. Μερικοί από αυτούς είναι ” The Lord of the Rings, Fahrenheit 451,   Ρωμαίος και Ιουλιέτα, και πολλοί ακόμη.

a5

16. Air force Academy Chapel – Colorado, USA

Ολοκληρώθηκε το 1962, το κτίριο είναι το χαρακτηριστικό της Air Force Academy στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδιάστηκε από τον Walter Netsch της Skidmore, Owings και Merrill με έδρα το Σικάγο. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του παρεκκλησίου είναι η σειρά από 17 καμπαναριά. Το κέλυφος του παρεκκλησίου που το περιβάλλει κόστισε 3.500.000 αμερικανικά δολάρια για την κατασκευή του. Διάφορα έπιπλα, όργανα, λειτουργικά εξαρτήματα και στολίδια του παρεκκλησίου παρουσιάστηκαν ως δώρα από διάφορα άτομα και οργανώσεις.

a6

17. Kunsthaus Graz – Graz, Austria

Το Friendly Alien Κτίριο στην  αυστριακή πόλη του Graz έχει το δικό του μουσείο σύγχρονης τέχνης. Σχεδιασμένο από τον Sir Peter Cook και Colin Fournier, το λαμπρό Kunsthaus Graz είναι ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο στο κέντρο της πόλης, που χρησιμεύει ως γέφυρα ανάμεσα στην ιστορική και τη σύγχρονη τέχνη. Γνωστό στους ντόπιους ως “Friendly Alien”, η άμορφη μάζα που έχει σαν σχήμα περιέχει τη σύγχρονη τέχνη, το σχεδιασμό, τα νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία. Παρά το γεγονός ότι το κτίριο κάνει statement από μόνο του, η περιβαλλοντική επίπτωση είναι πολύ χαμηλή, όπως για παράδειγμα η οροφή του κτιρίου,  που αποτελείται από  1.288 ημιδιάφανα ακρυλικά γυαλιά- πάνελ, παράγουν ενέργεια με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ.

a7

18. China Central Television Headquarters – Beijing, China

Η  έδρα της Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) είναι ένα 234 μέτρων ψηλό κτήριο με ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σχήμα, που περιγράφεται ως «τρισδιάστατη λυγισμένο βρόχος». Το κτίριο αποτελείται από δύο πύργους  με κλίση,  90 μοίρες στην κορυφή και  στο πυθμένα για να σχηματιστεί ένας συνεχής σωλήνας.

a8

19. Walt Disney Concert Hall – Los Angeles, USA

Η οπτική περίοπτη θέση του Συναυλιακού Κέντρο Walt Disney αποτελείται από  εξαιρετικό ανοξείδωτο χάλυβα στο εξωτερικό και είναι σχεδιασμένο σε πολύπλοκο  μεταμοντέρνο στυλ. Το Μέγαρο Μουσικής Walt Disney, είναι επίσης γνωστό ως Disney Hall, έχει κομψές καμπύλες και περίπλοκα δομικά σχήματα που δεν συνδυάζονται με καμία  άλλη αίθουσα συναυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.Το  Disney Hall διαθέτει  μια αρχιτεκτονική αξία που προσελκύει τουρίστες από μακριά και από όλο το κόσμο.

a9

20. Seattle Central Library – Seattle, USA

Οι αρχιτέκτονες συνέλαβαν την ιδέα του νέου  κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ως μια γιορτή του βιβλίου, και να αποφασίσουν μετά από κάποια έρευνα ότι, παρά την άφιξη του 21ου αιώνα και την «ψηφιακή εποχή», οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανταποκρίνονται σε βιβλία τυπωμένα σε χαρτί. Παρά το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη είναι ένα ασυνήθιστο σχήμα από το εξωτερικό, η φιλοσοφία των αρχιτεκτόνων ήταν να αφήσουν τις  απαιτούμενες λειτουργίες του κτιρίου να υπαγορεύουν τι πρέπει να μοιάζει, παρά την επιβολή μιας δομής.

a10

21. Eden Project – UK 

Το Eden Project είναι ένα πόλος έλξης επισκεπτών στην Κορνουάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα στους τεράστιους θόλους βρίσκονται  φυτά που συλλέγονται από όλο τον κόσμο. Το συγκρότημα κυριαρχείται από δύο τεράστια περιβλήματα που αποτελείται από μικρότερους θόλους που φιλοξενούν χιλιάδες είδη φυτών, καθώς και κάθε περίβλημα μιμείται μια φυσική διάπλαση. Οι θόλοι αποτελούνται από εκατοντάδες εξαγωνικά και πενταγωνικά, φουσκωμένα, πλαστικά κύτταρα που υποστηρίζονται από πλαίσια χάλυβα. Ο πρώτος θόλος προσομοιώνει ένα τροπικό περιβάλλον, και ο δεύτερος ένα μεσογειακό περιβάλλον.

a11

22. Montreal Biosphere – Montreal Canada

Το κτίριο αρχικά σχηματίζεται με ένα κλειστό δομικά χάλυβα και ακρυλικό, έχει 76 μέτρα  διάμετρο και 62 μέτρα ύψος. Η βιόσφαιρα είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο Μόντρεαλ για το περιβάλλον. Ο αρχιτέκτονας του φαντασμαγορικού θόλου ήταν ο  Buckminster Fuller.

a12

23. The Gherkin Building – London, UK

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Λονδίνου και ξεχωρίζει στη περίοπτη θέση που βρίσκεται. Το Gherkin είναι ένα από τα πολλά σύγχρονα κτίρια που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια σε μια ιστορική περιοχή του Λονδίνου. Η δομή του  έχει ένα πλαίσιο χάλυβα με κυκλικές κατόψεις και γυάλινη πρόσοψη με σχήμα ρόμβου πάνελ. Έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να εξοικονομεί ενέργεια και το σύστημα του κτιρίου επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα από σπειροειδή σωλήνες. Μοναδικό, τολμηρό και με ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό του έχει κερδίσει πολλά βραβεία.

a13

24. Experience Music Project – Seattle, USA

Ιδρύθηκε από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft. Πρόκειται για ένα μουσείο της ιστορίας της μουσικής και βρίσκεται κοντά στο Space Needle. Το μουσείο περιέχει ως επί το πλείστον αναμνηστικά ροκ και τεχνολογία πολυμέσων. Σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry. Το κτίριο είναι 140.000 τετραγωνικά πόδια, με 35.000 τετραγωνικά πόδια αποτύπωμα. Ο  Herbert Muschamp ( κριτικός αρχιτεκτονικής των Times) το περιέγραψε ως «κάτι που σύρθηκε έξω από τη θάλασσα, αναποδογύρισε, και πέθανε.” Το περιοδικό Forbes το ονόμασε ένα από τα 10 πιο άσχημα κτίρια του κόσμου.

a14

a15

25. Dancing House – Prague, Czech Republic

Το  μη-παραδοσιακό σχέδιο του Dancing House  ήταν αμφιλεγόμενο εκείνη την εποχή. Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, είχε υποστηριχθεί, ελπίζοντας ότι το κτίριο θα γίνει κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας. Το κτίριο περιλαμβάνει διάφορα γραφεία και ένα γαλλικό εστιατόριο στην οροφή.

a16

 

 

26. The National Stadium – Beijing, China

Το Εθνικό Στάδιο της Κίνας  είναι το μεγαλύτερο γλυπτό θα λέγαμε από χάλυβα! Το σχέδιο βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2003, μετά από μια διαδικασία διαγωνισμού που περιελάμβανε 13 τελικά σχέδια. Ανήκει στην ελβετική αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron. Ο σχεδιασμός, ο οποίος προήλθε από τη μελέτη των κινεζικών κεραμικών, με  δοκούς χάλυβα, κρύβει τα στηρίγματα για την αναδιπλούμενη οροφή και δίνει  στο γήπεδο την εμφάνιση μιας  «φωλιά ενός πουλιού».

a17

 

 

Σίγουρα υπάρχουν και πολλά περισσότερα παράξενα κτίρια και συνεχώς θα κατασκευάζονται.. ελπίζουμε να καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος!