theatro

1ο Φεστιβαλ Εταιρικων Θιασων

February 19, 2014 by Art Nouveau - No Comments

Με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και με την στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων  από τις 21 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2014 στο Θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!

Απαραίτητη κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 210 3833742 & 210 8211855

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

21/2/2014 – 20.30

Έναρξη του Φεστιβάλ

Χαιρετισμοί

Παρουσίαση Ο.Ε.Θ.

«Φαίδρα» από την Θεατρική Λέσχη

22/2/2014 – 12.00

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Θεατρικός Οργανισμός «Κάτω από τη Γέφυρα»

Συγγραφέας: Δημήτρης Ποταμίτης (με σοβαρές παρεμβάσεις του Νίκου Δαφνή)

Σκηνοθέτης: Νίκος Δαφνής

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Χορογραφία: Αρετή Μώκαλη

Video: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς

Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Κώστας Τζαφέρης, Δανάη Καλαχώρα, Οδυσσέας Κιόσογλου

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Πρόκειται για τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη (Ειρήνη, Αχαρνείς, Πλούτος και Όρνιθες). Ο αγαθός Τρυγαίος, που πάει στον ουρανό για να ελευθερώσει την Ειρήνη… Ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολις, που τα βάζει με τους πολεμόχαρους Αχαρνείς… Ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον Πλούτο που βρήκε… Ο Ευελπίδης και ο Πεισθέτερος, που πάνε να ζήσουν στη χώρα των Πουλιών, εκεί που θριαμβεύει η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία.

 

22/2/2014 – 20.30

MIKRASIA

Ομάδα «Γέφυρα»

 

Δραματουργική Επεξεργασία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Σκηνικά – Κοστούμια: Νικολέτα Παπαδοπούλου

Μουσική- Video: Λιάνα Τζερεφού

Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου

Μουσική Επιμέλεια: Θοδωρής Ευστρατιάδης

Φωτογραφίες: Νικόλας Σταυρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνη Γκόγκα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φρατζέσκα Αλεξάνδρου, Μαρία Βλάχου, Ελένη Δαφνή, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Μάνθος Καλαντζής, Μέτη Καρατζά

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Ακορντεόν: Θωδωρής Ευστρατιάδης, Τραγούδι, Λαύτα: Μαρία Κοτσίρη

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Μια παράσταση φόρος τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ομάδα ΓΕΦΥΡΑ με στραμμένο το νου στα 90 χρόνια από τον ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες, με ανοιχτή καρδιά σε μαρτυρίες επίσημες, ιστορίες που γέννησαν εκείνες οι φωτιές, καημούς χιλοτραγουδισμένους και όχημα τη μουσική που άνθισε από κεινη την καταστροφή- σας καλεί να την ακολουθήσετε σε μια περιπλάνηση στον κόσμο που δεν κατάφεραν να αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.

 

 

23/2/2014 – 17.00

ΕΝΑ ΞΩΤΙΚΟ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΜΟΥ

«Ωρών» Αστική μη κερδοσκοπική θεατρική Εταιρεία

 

Συγγραφέας: Τέτα Κωνσταντά

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματαράγκας

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Ματαράγκας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κότζας, Τέτα Κωνσταντά, Γιάννης Ματαράγκας, Βανέσσα Ντζελβέ, Γιάννα Τζιλίνη..

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

«Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος εύκολος – μαγικός τρόπος για να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα και να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη; Φυσικά όχι!

Εσείς είστε έξυπνα παιδιά και ξέρετε πως όλα τα καλά πράγματα κερδίζονται με κόπο και πολλή δουλειά! Ο Κωστάκης και η Μαρία όμως δεν το ξέρουν…

Είναι λίγο κακομαθημένοι και επιπόλαιοι και νομίζουν ότι μπορούν να τα βρούν όλα έτοιμα χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η γνωριμία τους όμως με τον Μπίνι – το ξωτικό θα τους αλλάξει μυαλά. Μέσα από τις γκάφες και τα παθήματά τους θα πάρουν ένα καλό μάθημα, θα εκτιμήσουν την οικογένεια, την τιμιότητα και τη μάθηση, δηλαδή όλα εκείνα που έχουν πραγματική αξία και που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας μαγική!

24/2/2014 – 20.30

ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΩΤΕΙΝΟ

Οικείο Θέατρο

Συγγραφέας: Μπέρτολτ Μπρεχτ (Θεατρικά κείμενα και ποιήματα)

Σκηνοθέτης, σύνθεση κειμένων: Μίλτος Δημουλής

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ψωμά
Εικαστική Επιμέλεια: Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική: Κωνσταντίνος Καγιάννης
Φωτισμός: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφία: Βασίλης Γόνης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Πολιτάκης, Ντομένικα Ρέγκου, Βασίλης Μπατσακούτσας, Σταυρούλα Οικονόμου, Μίλτος Δημουλής

Διάρκεια παράστασης: 62 λεπτά

Το «Κόκκινο Φωτεινό» αποτελείται από μικρές σκηνές μιας αδήριτης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Οι ιστορίες είναι απλές και ευανάγνωστες. Τραγικές και κωμικές ταυτόχρονα, με αναφορά στα θεατρικά κείμενα και ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ.

Στην παράστασή μας αυτές οι σκηνές μετουσιώνονται σε ζωντανές απεικονίσεις πραγματικών και φανταστικών γεγονότων της ανθρώπινης ζωής με στόχο την ψυχαγωγία, την παραγωγή ιδεών και αισθημάτων, την όξυνση της πνευματικής κρίσης. Μια ισορροπία, μια σύγκρουση, ένα παιχνίδισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Μια αρμονία των αισθήσεων, της λογικής, της φαντασίας και των προεκτάσεων τους, με ζωντανή μουσική, όπου το «Κόκκινο φωτεινό» ρέει στη φλέβα του ιστορικού χρόνου και μας διαφωτίζει… μας ενεργοποιεί… και τελικά μας δίνει συνειδητή ζωή…

 

25/2/2014 – 20.30

ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ Elephas tiliensis

 

Συγγραφέας: Ζυράννα ΖατέληΣκηνοθέτες: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα ΑναστάσογλουΜουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης)

Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Κοντογούρη, Ιωάννα Μπογδάνου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Εισαγωγή Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα ΑναστάσογλουΔιάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ένα κορίτσι αρραβωνιάζεται τον Μάρκο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 1961. Γυναίκα πια, ανοίγει τα φύλλα της μνήμης της και αναβιώνει το γεγονός που επικυρώνει την είσοδό της στην περίοδο που η ίδια αποκαλεί «πρώτη μοναξιά της ζωής της». Ο πρώτος έρωτας για το παιδί θα γίνει ένας παλιός πόνος για τον ενήλικα.

Η γραφή της Ζατέλη μας συνδέει με την παράδοση απαλλάσσοντάς την από το φολκλόρ και φανερώνει ένα ποιητικό παραμύθι που μιλά με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, τον φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία.

«Η περσινή αρραβωνιαστικιά» με κίνητρο την ασίγαστη περιέργεια εισδύει ήσυχα και ουσιαστικά στον διαφορετικό και υπέροχο κόσμο του άλλου, επινοεί μια καινούρια γλώσσα μυστική και ακατανόητη, μένει ακίνητη για ώρες μπροστά στον αρραβωνιαστικό της προκειμένου να «ξαλαφρώσει από το βάρος και την αοριστία ενός κόσμου γεμάτου αντιθέσεις που την περιτριγιρίζει, τη φοβίζει και δεν την αφήνει να ησυχάσει».

Μια ιστορία που βουτάει στο καζάνι της πρώτης αφύπνισης και σοκάρει μέσα από την απλότητα και το χιούμορ της, αποκαλύπτοντας τους μυστικούς και θαυμάσιους μηχανισμούς της ανθρώπινης ψυχής.

Elephas tiliensis- ο νάνος ελέφαντας της Τήλου.

Οι ελέφαντες της Τήλου απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιορισμένο χώρο αναγκάστηκαν να συρρικνωθούν, προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2013. Πρώτη της εργασία είναι η «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη.

 

 

26/2/2014 – 20.30

ΒΟΫΤΣΕΚ

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ

 

Συγγραφέας: Γκέοργκ Μπύχνερ

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Δραματουργική επεξεργασίας/στίχοι τραγουδιών: Ομάδα Σημείο Μηδέν

Σκηνική εγκατάσταση – κοστούμια: Γιώργος Κολιός

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική: Δαυίδ Μαλτέζε

Κατασκευή σκηνικού: Χαράλαμπος Τερζόπουλος

Επιστημονική συνεργάτης: Έλενα Τσιόλκα

Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης

Photo credits: Χρήστος Κυριακόγγονας

Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Μιλτιάδης Φιορέντζης,

Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Ο Βόυτσεκ γράφτηκε το 1836 στη Γερμανία, από τον 24χρονο Γκέοργκ Μπύχνερ. Ο Mπύχνερ πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει τον Bόυτσεκ. Κι όμως, αυτό το έργο, με τις μικρές αποσπασματικές του σκηνές, και την αινιγματική τους ακολουθία, επηρέασε όσο λίγα το θεατρικό τοπίο του 20ού αιώνα.

Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως εξής: Ο στρατιώτης Βόυτσεκ ξυρίζει καθημερινά τον λοχαγό του και για λίγα χρήματα κάνει το πειραματόζωο στον γιατρό του στρατοπέδου για να θρέψει την οικογένειά του. Ο Βόυτσεκ σκοτώσει τη Μαρία, τη μάνα του παιδιού του, γιατί τον απάτησε. Η φυλακή της κοινωνίας γίνεται τόσο ασφυκτική που του αφήνει μόνο μια διέξοδο, τη βία. Αυτή η μορφή βίας δεν στρέφεται ενάντια στους καταπιεστές του, αλλά ενάντια στη γυναίκα του και σε τελική ανάλυση, ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, οδηγώντας τον στην πιο επικίνδυνη φυλακή, αυτή του μυαλού του.

Ο Βόυτσεκ, έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους.

27/2/2014 – 20.30

ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ

(κατά) ΣΥΝ ΘΗΚΗ

Συγγραφέας: Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθέτης: Κωστής Καπελώνης

Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Εκτέλεση κοστουμιών, βεστιάριο, μουσική επιμέλεια: Άγγελος  Κεχαγιάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνης Καλοφωλιάς, Νίκος Κατράκης, Άγγελος Κεχαγιάς, Μαρία-Ελένη Μακρή, Ειρήνη Πανούση, Νίκος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Πόγκα, Αντώνης Ραμπαούνης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Μαρλέν Σαϊτη

Διάρκεια παράστασης:  1 ώρα και 55 λεπτά

Η Λιουμπόφ Αντρέγιεβνα, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, που τώρα ωστόσο είναι χήρα ενός απλού δικηγόρου, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Επιστρέφει στο υποστατικό της από το Παρίσι με την κόρη της Άνια.

Εξαιτίας της άσωτης συμπεριφοράς της και την κακοδιαχείρηση τόσο τη δική της-όσο και του αδελφού της Γκάγιεφ, το υποθηκευμένο κτήμα της, διάσημο σε όλη τη Ρωσία για τις βυσσινιές του, πρέπει να βγει στον πλειστηριασμό. Ο Λοπάχιν, γιος ενός φτωχού μουζίκου που εργαζόταν στο κτήμα της -και τώρα πλούσιος επιχειρηματίας- την προτρέπει να πουλήσει το βυσσινόκηπό της για να χτιστούν παραθεριστικές κατοικίες. Η Αντρέγιεβνα αρνείται. Ο αδερφός της, σκέφτεται διάφορες επιπόλαιες λύσεις για να λυθεί το οικονομικό τους πρόβλημα και σαν να μην έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, οργανώνουν μια χοροεσπερίδα.

Το βράδυ του χορού, γίνεται ο πλειστηριασμός και ο ίδιος ο Λοπάχιν αγοράζει τον Βυσσινόκηπο. Το σπίτι κλειδώνεται και οι πρώην ιδιοκτήτες του φεύγουν κάτω από τους ήχους του τσεκουριού που τσακίζει τα δέντρα μαζί με τις ίδιες τις ζωές τους. Μια τάξη πεθαίνει, μια καινούργια τάξη γεννιέται!

Το έργο επίσης πλαισιώνεται από τον Φιρς, τον καμαριέρη της οικογένειας, που διαρκώς αναπολεί τα περασμένα, τον ονειροπόλο, αιώνιο φοιτητή Τροφίμωφ, την εργατική Βάρια, θετή κόρη της Λιούμποβα, της οποίας το «συνοικέσιο» με τον Λοπάχιν αποβαίνει άκαρπο, την Ντουνιάσα, την υπηρέτρια, την οποία πολιορκεί ο αδέξιος Γεπιχόντωφ, τον Γιάσα, τον προσωπικό καμαριέρη της Λιούμποβα, έτοιμο να απαρνηθεί την τάξη του, ακόμη και την ίδια του τη μάνα, προκειμένου να ζήσει μια ανέμελη ζωή κοντά στα «πλούσια» αφεντικά και τέλος, τον χρεωμένο κτηματία Πίστσικ, που διαρκώς ζητά δανεικά αλλά, τελικά, καταφέρνει να κάνει μια κερδοφόρα κτηματική επένδυση και να «πιάσει την καλή».

28/2/2014 – 20.30

ΓΑΜΟΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ

THE ARTISTS

Σκηνοθεσία: Άννα Χατζησοφιά

Βοηθός σκηνοθέτη: Διονύσης Τσιλιμιδός

Σκηνικά – Video Art: Λίνα Μαντίκου

Σχεδιασμός φώτων: Διονύσης Γαγάτσος

Κοστούμια: Χρήστος Πετρίδης (Οίκος Faliakos by Petridis)

Χορογραφία: Βαλεντίνη Βεργοπούλου

Μουσική & Sound Design: Ισμήνη Πεπέ

Συμβουλές για την πασαρέλα: Βίκυ Κουλιανού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σύλβια Δελικούρα, Άννα Κουρή, Μάρα Μπαρόλα, Καίτη Παπανίκα, Ελένη Φίλιππα.

Με την ευγενική συμμετοχή -σε βίντεο προβολή- των: Θανάση Ευθυμιάδη, Κώστα Ευρυπιώτη, Κώστα Κόκλα, Γιάννη Τσιμιτσέλη και Πάνου Σκουρολιάκου.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Το «Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτε να φορέσω» είναι μια σύγχρονη συναισθηματική, σουρεαλιστική κωμωδία, για γυναίκες αλλά και άντρες, καθώς αποκαλύπτει καλά κρυμμένα γυναικεία μυστικά.

Μιλάει για την αιώνια κόντρα μητέρας- κόρης, την εξάρτηση από το άλλο φύλο, τα εγκλήματα πάθους, τις νευρώσεις, τον σεξισμό και την ομοφοβία. Θυμάται την πρώτη φορά που έκανε έρωτα, αντιμετωπίζει κατάματα αλλά και με αισιοδοξία την μαστεκτομή, πέφτει θύμα βιασμού, τεμαχίζει μια Kelly bag, στήνεται στις ουρές της ανεργίας φορώντας ψηλά τακούνια, καταστρέφει το λευκό όραμα του νυφικού και φοράει πάντα μαύρα.

Με τη φόρμα μιας θεατρικής πρόβας που εξελίσσεται σε παράσταση, μέσα από μια σύνθεση μονολόγων, ντουέτων, κουαρτέτων, χορευτικών παραβάσεων και video art, οι πέντε ηθοποιοί ερμηνεύουν 26 ρόλους, που μας παραπέμπουν χρονικά μέσα από τις ιστορίες τους, σε διαφορετικά χρονικά σημεία της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας από τα fifties έως τη σημερινή κρίση, με ενδιάμεσους σταθμούς τη μεταπολίτευση, το «ταγάρι look» και τα τρελά eighties.

Το Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτε να φορέσω  πρωτοανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2013 στο Booze Cooperative στην Αθήνα, με μεγάλη επιτυχία και επαναλήφθηκε φέτος στο Badminton Loft και σε περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο της Nora & Delia Efron “Love, Loss, and what i wore” σε απόδοση Άννας Χατζησοφιά και σε πρωτότυπα κείμενα της ιδίας.

1/3/2014 – 12.00

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Καλλιτεχνική Εταιρεία “aRT”

Συγγραφέας: Γιοβάννα Μακκά

Σκηνοθέτις: Νικολέττα Βλαβιανού

Μουσική: Κωνσταντίνος Ψάλλας

Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Έφη Αλεξάνδρου, Τζέρρυ Άρτις, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Eλένη Καρβέλη, Γιοβάννα Μακκά, Ρεγγίνα Παντελίδη.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Η ομάδα «aRT» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον «Γιαννάκη», ένα λαϊκό, παραδοσιακό, διαδραστικό παραμύθι, με ζωντανή μουσική.

«Είναι η περιπέτεια ενός παιδιού, που ξεκινάει ένα ταξίδι, αναζητώντας την τύχη του.

Θα καταφέρει ο Γιαννάκης μέσα από δοκιμασίες, προδοσίες και αινίγματα, να μείνει αγνός και τίμιος; Τελικά η αγνή καρδιά, θα νικήσει το ψέμα, τη φιλαργυρία και τον εγωισμό;»

Παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο και ζωντανή μουσική.

Έτσι ξεκινώντας πέρσι και συνεχίζοντας και τη φετινή χρονιά, αναλάβαμε στο θέατρο του Νέου Κόσμου, να παρουσιάσουμε για το νεαρό κοινό το λαϊκό παραμύθι, «Ο Γιαννάκης». Κρατώντας παραδοσιακά στοιχεία στο ένδυμα και στη μουσική, καταφέραμε να  δημιουργήσουμε ένα θέαμα, που ενώνει το χθες με το σήμερα. Ένα θέαμα με πολύ χιούμορ, ιδιαίτερη αισθητική, εύπεπτο, αλλά όχι ανόητο, παιδικό, αλλά όχι παιδιάστικο.

«Ο Γιαννάκης» είναι ένα ελληνόπουλο που φεύγοντας από το σπίτι του για να βρει την τύχη του, υπερνικά δυσκολίες και εμπόδια και καταφέρνει συλλέγοντας εμπειρίες, με όπλο τον καλό και τίμιο χαρακτήρα του, να βρει την ευτυχία, χωρίς να χάσει τον εαυτό του.

Είναι μια παρομοίωση της διαδρομής που θα κάνουν όλα τα παιδιά στη ζωή τους.

Επειδή θεωρούμε ότι η εκπαίδευση για να πετύχει τους στόχους της πρέπει να είναι θελκτική και όχι αυταρχική, με πολλή αγάπη φροντίσαμε ώστε αυτή η παράσταση να δώσει ερεθίσματα, σκέψεις, αλλά και ταυτόχρονα ψυχαγωγία στους μικρούς μας φίλους.

Τονίζουμε τον διαδραστικό χαρακτήρα που υπάρχει στην παράσταση και δημιουργεί οικειότητα μεταξύ θεάματος και θεατών. Η ζωντανή μουσική είναι πρωτότυπη, αλλά πάνω σε παραδοσιακούς ρυθμούς, παντρεύοντας κι αυτή, το παλιό με το νέο.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που έχει η θεατρική εκπαίδευση στη διάπλαση του χαρακτήρα αλλά και της αισθητικής των παιδιών, συμπεριλάβαμε στην ομάδα μας, δύο ηθοποιούς – παιδαγωγούς.

1/3/2014 – 20.30

ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ

«ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΗΣ» Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία

Συγγραφέας: Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου

Σκηνοθέτης: Μάνος Αντωνίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρομάχη Γεωργίου, Στεφέλενα Κόνταρη, Χρήστος Γλυκός, Νίκος Τσεργάς, Γιάννος Θεοδούλου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Μάνος Αντωνίου, Μάκης Αρβανιτάκης

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Δύο ηλικιωμένες κυρίες γυρνούν κατάκοπες και στεναχωρημένες από την κηδεία του συζύγου της μιας. Πριν προλάβουν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν τους επισκέπτονται διάφοροι τύποι που οι κυρίες νομίζουν ότι θα τις συλλυπηθούν. Ένας εργάτης, ένας μπογιατζής, ένας νεκροθάφτης κλπ.

Σιγά-σιγά ανακαλύπτουν και άλλους να ξεφυτρώνουν μέσα από το σπίτι. Απ’ την κρεβατοκάμαρα, πίσω απ’ τις κουρτίνες της μπαλκονόπορτας και ένα πτώμα διπλωμένο σε ένα χαλί κάτω απ’ το κρεβάτι… Μέσα από διάφορες παρεξηγήσεις και κωμικά επεισόδια αποκαλύπτεται σιγά-σιγά ότι ο μακαρίτης ήταν…

 

2/3/2014 – 20.30

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ

SQUARE Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Συγγραφέας: Γιασμίνα Ρέζα

Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γιαμλόγλου

Μετάφραση: Γιώργος Βούρος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άρτεμις Ορφανίδου, Φωτεινή Τσακίρη

Σκηνικά: Αιμιλία Κακουριώτη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός

Φωτογραφία/γραφίστικα: Στράτος Προύσαλης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δάφνη Μανούσου, Γιάννης Λασπιάς, Αργύρης Θανάσουλας, Ιωάννα Σταυροπούλου

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Λοιπόν, ο Μισέλ και η Βερονίκ Ουλιέ είναι ο μπαμπάς και η μαμά του Μπρούνο (11 ετών). Ο Αλαίν και η Ανέτ Ρέιγ είναι ο μπαμπάς και η μαμά του Φερντινάν (11 ετών και αυτός). Μια μέρα όμως ο Φερντινάν θύμωσε και χτύπησε στο πρόσωπο τον Μπρούνο μ’ένα κλαδί και του έσπασε και δυο δόντια, κάτι που δεν ήταν σωστό. Και μετά, το επόμενο πρωί δηλαδή, οι γονείς αποφάσισαν να βρεθούν και να τα κουβεντιάσουν όλα αυτά. Κι αφού είναι γονείς και μεγάλοι, ξέρουν να συζητήσουν πολιτισμένα μεταξύ τους, δεν κάνουν σαν παιδιά. Έτσι δεν είναι;

Τί συμβαίνει όταν δυο ζευγάρια σοβαρών και καλλιεργημένων γονέων  συναντιούνται για να λύσουν μια παρεξήγηση ανάμεσα στα παιδιά τους;

Τί κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους ένας θρασύς μεγαλοδικηγόρος, ένας απλοϊκός χοντρέμπορος οικιακών ειδών, μια σκληροπυρηνική ακτιβίστρια συγγραφέας και μια καθώς πρέπει σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων;

Ποιό είναι το όριο ανάμεσα στην ενηλικίωση και την παιδικότητα;

Το έργο της γαλλίδας Γιασμίνα Ρεζά που έχει χαρακτηριστεί σαν θεατρικό φαινόμενο, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά την παράσταση του Σταμάτη Φασουλή το 2010. Βραβευμένο με βραβεία Ολιβιέ και Τόνυ, παίζεται ανελλιπώς από το 2006 σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου. Έχει παρουσιαστεί στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη κ.ά.

Το 2011 γυρίστηκε σε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο Carnage.

Ο Δημήτρης Γιαμλόγλου και η Square Theatre Company επιμένοντας στην κωμική/σατιρική γραμμή του πρωτότυπου κειμένου, προσεγγίζουν τους ήρωες και το έργο με κέφι και γνήσια διάθεση για παιχνίδι.

 

Θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Αθήνα