lost

Ποια ειναι τα 10 επαγγελματα που θα εξαφανιστουν;

February 6, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο αυτοματισμός θα αντικαταστήσει το 47% περίπου των επαγγελμάτων μέχρι το 2033! Νομίζουμε πως θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη λίστα αν και μερικά είναι λίγο υπερβολικά κατά τη γνώμη μας αλλά δυστυχώς με τους ρυθμούς που προχωράνε τα πράγματα ίσως να μην είναι..

Θα σας τα παρουσιάσουμε ακριβώς όπως τα παρουσίασε το Πανεπιστήμιο για να τα καταλάβετε καλύτερα!

1. Data Entry Associate

data

Τη συγκεκριμένη δουλειά  μπορεί κάλλιστα να τη κάνει ένα απλό software.. Ήδη είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δουλεύουν με αυτή την ιδιότητα και είναι σίγουρο πως ανήκει στις δουλειές που θα εξαφανιστούν.

2.Typist

ty

Με τη νέα εποχή hard copies χρειάζονται όλο και πιο σπάνια..και μάλιστα πάντα σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο οι CEOs πλέον μπλογκάρουν συνεχώς στο ιντερνετ και όλο και λιγοστεύει η ανάγκη δακτυλογράφου. Επίσης υπάρχει και Voice-recognition software που σημαίνει πως άλλο ένα επάγγελμα φτάνει στο τέλος του..

3.Telemarketer

tile

 

Robocalls συνεχώς αντικαθιστούν συνεχώς και με αυξανόμενο ρυθμό τους τηλεπωλητές. Τα  Robocalls άλλωστε έχουν τη δυνατότητα να είναι 24/7 στη θέση τους και να διατηρούν την ίδια στάση και ακούραστη, όσα τηλεφωνήματα και να καλέσουν..

 

4.Bank Teller

bank

 

Τα ΑΤΜ ήδη χρησιμοποιούνται από πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα λέγεται πως το 85% των συναλλαγών τα επόμενα χρόνια θα γίνονται χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. μάλιστα η Citibank πειραματίζεται με βίντεο για την χορήγηση δανείων με βάση το ΑΤΜ και θα μειώσει ακόμη περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό.

5.Travel Agent

travel

 

Πριν λίγα χρόνια όταν θέλαμε να ταξιδέψουμε και να βρούμε τη καλύτερη προσφορά πηγαίναμε στο ταξιδιωτικό πράκτορα.. Όχι πια. Όταν μπορούμε να το κάνουμε από το καναπέ μας με ένα κλικ και εντελώς δωρεάν, δεν χρειάζεται πια.  Φυσικά και θα εξελιχθεί η έκδοση εισιτηρίων ακόμη περισσότερο και είναι σχεδόν σίγουρο πως τείνει για εξαφάνιση και αυτό το επάγγελμα.

 

6. Mail Carrier

carrier

 

Η ψηφιακή εποχή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και αυτό το επάγγελμα.. Σίγουρα έχουν μειωθεί οι συναλλαγές μας με τον κλασσικό ταχυδρόμο αλλά για σκεφτείτε πως ήδη τα drone delivery systems έχουν κάνει την εμφάνιση τους με πρώτη τη Amazon και το Πανεπιστήμιο θεωρεί σίγουρο πως θα εξαφανιστεί το επάγγελμα του ταχυδρόμου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

 7. Telephone Operator

oper

 

Οι άνθρωποι που απαντούν στα τηλέφωνα μεγάλων πολυεθνκών εταιρειών όλο και λιγοστεύουν, αφού υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές που μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα τηλεφωνήματα. Αυτό βέβαια θα συμβεί στο πολύ απώτερο μέλλον, όχι μόνο λόγω αυτοματισμού των πάντων αλλά και για φτηνό εργατικό δυναμικό.

 

8. Newspaper Reporter

news

 

Ο μέσος καταναλωτής δεν έχει πια ανάγκη την εφημερίδα όπως την ξέρουμε. Με όλα αυτά τα μπλογκς  και τα ειδησιογραφικά sites που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ιντερνετ δεν έχει ανάγκη την εφημερίδα σαν “χαρτί” και φυσικά όταν έχει συνεχή ροή ειδήσεων δωρεάν. Δυστυχώς λοιπόν οι ρεπόρτερ εφημερίδας είναι σίγουρο πως θα μειωθούν δραματικά.

9. Receptionist

rece

 

Οι ρεσεψιονίστ είναι σαν τους telephone operators και μάλιστα ήδη υπάρχει software για αυτό το λόγο! Virtual Receptionist λέγεται..Στην Ιαπωνία έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τους ρεσεψιονίστ με πραγματικά ρομπότ αλλά και αυτό νομίζουμε πως θα αργήσει πολύ γιατί ακόμη, τουλάχιστον, ο κόσμος θέλει την ανθρώπινη επαφή…

 

10. Cashier

cass

 

Αρχίζει ήδη να συμβαίνει..Σε πολλά καταστήματα, σούπερμαρκετς, υπάρχουν ήδη  self-checkout μηχανές και ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς! Μάλλον δεν είναι και τόσο ωραία τα νέα για τους/ις ταμίες..