car1

Στο μελλον θα επισκευαζουμε μονοι μας τα οχηματα μας;

February 6, 2014 by Sissy Nikolaidi - No Comments

Όσο και περίεργο να ακούγεται για μερικούς, είναι πέρα για πέρα αλήθεια! Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταλάβουμε τη τεχνολογία των οχημάτων μας πια, με όλους αυτούς τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά κουμπιά και όμως  η ίδια τεχνολογία θα μας βοηθήσει τελικά να κάνουμε “διάγνωση” του προβλήματος και πολύ πιθανόν να το λύνουμε κιόλας! Υπήρξε η εποχή που οι μηχανικοί αυτοκινήτων, ακόμα και οι λάτρεις αυτών μπορούσαν να καταλάβουν ακριβώς τι γίνεται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Πλέον έχει καταστεί αρκετά δύσκολο ακόμη και για αυτούς.. Οι εταιρείες αυτοκινήτων πια αναπτύσσουν  νέους τρόπους για να ξέρετε ακριβώς τι να κάνετε και χωρίς να αγγίξετε ούτε ένα εργαλείο!

car

 

car2

Η BMW έχει κατασκευάσει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με ενσωματωμένα ακουστικά που δείχνει στους μηχανικούς όλα τα σημεία του αυτοκινήτου σε  highlighted μορφή. Επίσης αναπαριστά σε μικρές οθόνες, σε ηλεκτρονική μορφή ποια ακριβώς σημεία έχουν το πρόβλημα και πως ακριβώς να ανοίξουν τα συγκεκριμένα σημεία και το καλύτερο από όλα.. πως να το επισκευάσουν!

Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται Augmented Reality (AR) και είναι αναμφισβήτητα το κλειδί για το μέλλον της επισκευής των αυτοκινήτων και φυσικά με το Google Glass και την τεχνολογία των ενσωματωμένων ενδείξεων είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Εννοείται πως η πρόσβαση στο smartphone είναι πανεύκολη και το μόνο που χρειάζεται είναι ιδιαιτέρως έξυπνα apps έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

car3

Φανταστείτε ένα ολόκληρο αυτοκίνητο βασισμένο σε αυτή τη τεχνολογία και πως θα σας φαινόταν να βλέπατε το όχημα σας διαφανές ώστε να έχετε καλύτερη όραση στο δρόμο; Αυτό βέβαια είναι κάπως ουτοπικό ..για την ώρα!  Το XL1 της Volkswagen χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία AR και έχει ένα σύστημα υποστήριξης και βοήθειας το επονομαζόμενο Marta (Mobile Augmented Reality Technical Assistance), το οποίο παρέχει οδηγίες για να εντοπίζεις κάθε εξάρτημα του αυτοκινήτου!

car4

Ενώ μεγάλες εταιρείες ενσωματώνουν πια αυτή τη τεχνολογία στα νέα μοντέλα τους, η Audi την διαθέτει ήδη στο ευρύ κοινό! Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έβγαλε ένα καινούργιο app το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει πάνω από 200 εξαρτήματα του αυτοκινήτου και βάζοντας το smartphone στο συγκεκριμένο σημείο, να σας δίνει οδηγίες πως να το φτιάξετε!! Φυσικά φανταζόμαστε πως είναι για απλές επιδιορθώσεις, αλλά ποτέ δε ξέρεις..

Δεν είναι και τόσο καλά τα νέα για τα συνεργεία αυτοκινήτων αλλά κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη πρόοδο, που σημαίνει πως πρέπει να προσαρμοζόμαστε με την νέα εποχή.. παρόλα αυτά ακούγεται πολύ συναρπαστικό!